Skip links

Wat is een CDN en heb ik een CDN nodig?

Een van de vragen die wij hier bij Sparkweb vaak krijgen van klanten is of zij gebruik moeten maken van een CDN. Ons antwoord op deze vraag is helaas, zoals bij veel vragen: het ligt eraan. In dit artikel leggen wij je uit wat een CDN is, waarvoor een CDN dient en wanneer een CDN raadzaam is.

Een CDN is de afkorting voor Content Delivery Network. Zoals de naam al doet vermoeden is een CDN een netwerk aan servers die een kopie van de statische (en soms dynamische) content van je website aanbieden aan gebruikers uit een specifieke geografische locatie. Dit is al best wel ingewikkeld he? Laten wij het wat makkelijker uitleggen.

Een scenario

Normaal gesproken (lees: in een situatie zonder CDN) wanneer een iemand je website bezoekt, zal diegene je website te zien krijgen zoals die op de server van je hostingsbedrijf staat. De gebruiker maakt dus verbinding met de server van je hostingsbedrijf. De server van je hostingsbedrijf waarop je website zich bevindt heeft een fysieke locatie, bijvoorbeeld Amsterdam. Alle gebruikers maken dus contact met deze server in Amsterdam. Als je website veel bezoekers heeft, dienen zij dus allemaal de server in Amsterdam te raadplegen. Dit kan de server belasten, hetgeen resulteert in trage laadtijden. In ergere gevallen kan dit je server doen crashen, waardoor je website helemaal niet meer beschikbaar zal zijn. Dit is waar een CDN in het spel komt.

Zoals wij hiervoor hebben beschreven is een CDN een netwerk van servers die een kopie maken van de statische (en soms dynamische) content van je website. Denk hierbij aan afbeeldingen, javascript bestanden en CSS-bestanden. Deze kopieën worden opgeslagen op veel verschillende servers verspreid over de wereld. Wanneer iemand nu dus je website bezoekt, zal de Content Delivery Network de bezoeker omleiden naar de dichtstbijzijnde server.

Voorbeeld: wanneer de server van je hostingsbedrijf nog steeds in Amsterdam zit, en een bezoeker uit Amerika je website probeert te bezoeken, zal de Amerikaanse gebruiker worden omgeleid naar de dichtstbijzijnde server in Amerika.

De voordelen van een CDN zijn dus duidelijk:

  • De laadtijden nemen af omdat de fysieke afstand tussen de bezoeker en de server afnemen.
  • De oorspronkelijke server van je hostingsbedrijf raakt niet meer zo snel overbelast, omdat het verkeer verspreid wordt over verschillende servers.

Iets voor jou?

De vraag of jij ook gebruik dient te maken van een CDN is nu ook wat makkelijker te beantwoorden. Als je veel bezoekers hebt die ook nog eens geografisch verspreid zijn over de wereld dan kan een CDN een uitkomst bieden om deze vele internationale bezoekers een snelle laadtijd te bieden en je server minder te belasten. Weet je nog steeds niet zeker of een CDN geschikt is voor jou? Neem gerust contact met ons op, dan adviseren we je graag.