Skip links

Waarom WordPress?

Waarom zou ik WordPress gaan gebruiken? Dat is een vraag die wij hier bij Sparkweb vaak ontvangen. Als je dit artikel leest dan ben je al bekend met het content management systeem (CMS) of heb je er recentelijk iets over gelezen of gehoord. Dit komt omdat je momenteel vast een geweldig idee hebt voor een nieuwe onderneming of persoonlijke website, en hier een website voor wilt. Het kan ook zo zijn dat je al een website hebt, en je je afvraagt of je over moet stappen op het WordPress platform.

In dit artikel delen wij 8 belangrijke redenen waarom jij WordPress zou moeten gebruiken. Daarnaast zullen wij een aantal populaire websites erbij halen die gebruikmaken van WordPress.

 1. WordPress is gratis en open-source

Dat lees je goed. WordPress is gratis voor iedereen om te downloaden en gebruiken. WordPress is een open-source platform, hetgeen betekent dat het gemaakt is en onderhouden wordt door veel mensen uit de gigantische community. Het grote voordeel is dan ook meteen duidelijk: updates en veiligheidspatches worden heel snel opgepakt en doorgevoerd.

Hoewel het CMS gratis is, dient het gehost te worden en heb je een domeinnaam nodig om je website aan te beiden op het internet. Daarnaast kan je ervoor kiezen om betaalde plugins en thema’s te gebruiken en een webbureau (zoals Sparkweb) in te schakelen. De totale kosten zijn echter minimaal, waardoor dit punt zeker een plekje verdient in onze top 8.

 1. Toepasbaar en schaalbaar voor ieder idee

Helaas denken veel mensen nog dat WordPress enkel te gebruiken is om een blog te beheren. Hoewel het CMS oorspronkelijk werd aangeboden als bloggingplatform, is het door de jaren heen uitgegroeid tot een alleskunner.

Omdat het CMS gebruik maakt van plugins, kun je een website als het ware opbouwen zoals jij dat wilt. Een aantal voorbeelden van de soort websites die je met WordPress kunt maken zijn:

 • Blogs
 • Forums
 • Portfolios
 • Wiki’s
 • E-commerce websites
 • E-learning websites
 • Veilig websites
 • Vacaturebanken
 • Bedrijfswebsites
 • Mediawebsites zoals YouTube

De lijst gaat maar door. Het goede nieuws is dus: wat je ook in gedachten hebt, het kan gerealiseerd worden.

 1. WordPress is SEO-vriendelijk

WordPress is geschreven op een manier waarbij SEO de prioriteit heeft. Zo kunnen alt-teksten makkelijk worden ingevoegd en worden titel-tags en meta-tags automatisch gegenereerd. In makkelijkere woorden: Google en andere zoekmachines houden van WordPress. Hierdoor scoren WordPress websites dan ook vaak een hogere rank in Google vergeleken met nadere content management systemen.

Hoewel het CMS dus erg SEO-vriendelijk is, kun je met de Yoast SEO plugin de SEO van je website flink verbeteren. De Yoast SEO plugin is de meest krachtige SEO plugin die er is, en is daarnaast ook volledig gratis. Benieuwd naar de Yoast SEO plugin? Houd onze blog in de gaten, we publiceren daar binnenkort een artikel over.

 1. WordPress is makkelijk te beheren

Het administrator dashboard van WordPress is intuïtief en eenvoudig ingedeeld. Hierdoor creëer en beheer je pagina’s en blogs niet alleen in een handomdraai, maar kun je jouw website ook gemakkelijk onderhouden. Het systeem geeft automatisch een melding wanneer een plugin, thema of het systeem geüpdatet dient te worden. Hierdoor hoef je geen technisch genie te zijn om je website te onderhouden.

 1. WordPress is veilig

Aan de enorme populariteit van WordPress zit ook een nadeel. Namelijk, hackers zijn net zo geïnteresseerd in het systeem als wij dat zijn. Gelukkig is het CMS geliefd voor haar veiligheidsmaatregelen. Zo is het uploaden van bepaalde bestandstypes standaard uitgeschakeld (geen zorgen, als de geavanceerde gebruiker kun je dit aanzetten) en worden plugins, thema’s en het CMS zelf constant geüpdatet.

 1. Het CMS kan vrijwel alle type media aan

WordPress is niet alleen gelimiteerd tot tekst, maar ondersteunt vrijwel alle soorten media die wij kennen. Doordat het CMS gebruik maakt van oEmbed kun je bijvoorbeeld gemakkelijk YouTube video’s, Instagram foto’s, Soundcloud audio en Tweets invoegen door gewoon de URL te kopiëren en plakken in de Post Editor.

 1. WordPress kun je met vrijwel alles integreren

Van alle social media platforms tot iDeal koppelingen, voor vrijwel alles is een integratie beschikbaar. Hierdoor kun je jouw website opbouwen zoals jij dat wilt.

 1. Iedereen gebruikt het

Dat WordPress de meeste populaire en meet aanpasbare CMS is ook grote merken en organisaties niet voorbijgegaan. Organisaties als Sony Music, Microsoft News, NASA, Bloomberg en BBC America maken gebruik van het CMS, om maar een aantal voorbeelden te noemen. Dit laat zien dat WordPress een serieuze oplossing is om je bedrijf te vertegenwoordigen.

Ben je na het lezen van deze redenen helemaal klaar om over te stappen op de meest gebruikte CMS ter wereld? Wij helpen je graag. Bezoek onze homepage om meer te weten te komen over onze diensten, of kom meteen in contact met ons.